Yamaha Outboard Parts
Yamaha   Yamaha Outboard Parts
 
Yamaha Outboard Forum Yamaha Outboard Parts Discussion Forum Yamaha Outboard Parts Boat Parts Yamaha Outboard Forum Outboard Motor Parts Contact Us
Yamaha Parts
  #1 (permalink)  
Old 2 Weeks Ago
Member
 
Join Date: Dec 2016
Location: Suriname
Posts: 35
Default yamaha p50tlrq

Hey guy i have a yamaha p50tlrq. End 2016 the engine was rebuild because i had a water leak. after rebuild i had a problem with getting engine to run at w.o.t The engine strats up, idles fine, revs up on muffs. but then in the lake the engine strats up and idles fine, but when i go to w.o.t it just bogs out. no power. makes 1k rpms with throlle all the way down.

mechanic told me my cdi box was theproblem. so i switched it out with a new one. But still i have the same problem.

the engine strats up like normaal. idles and revs up on muffs. but then at the lake starts and idle. warmings up without any noticabl problems, but going t w.o.t nothing.

can anyone help what to look at now. i was thinking feul pump. may check prop &hub. exhaust for blockages. other the that

Guy`s please help any idea
Reply With Quote
  #2 (permalink)  
Old 2 Weeks Ago
Member
 
Join Date: May 2017
Posts: 64
Default

Could be lots of things, but since your engine was rebuilt, I would at least check the compression in the cylinders. It's possible that the valve clearances are wrong or something else wasn't rebuilt correctly.

You could also measure the fuel pressure at the pump using a pressure/vacuum gauge, and see if it's within spec. But I would listen to others here first, as I'm certainly no expert.
Reply With Quote
  #3 (permalink)  
Old 2 Weeks Ago
Senior Member
 
Join Date: Dec 1969
Location: middle Texas coast
Posts: 8,782
Default

1st I would check to see if the timing is advancing.
make sure all plugs are getting spark and check fuel pressure/vacuum.

if spark and timing are good, might see if spraying some fuel into the intakes while problem is there to see if the lack of fuel in cylinders is the problem.

we have no idea what was done in the rebuild

Scott the P50TLRQ is in the parts here
could be main jets plugged.

then the crank seals between the cylinders have to be good along with top and bottom crank seals.
but that should show up at low RPM also

Last edited by 99yam40; 2 Weeks Ago at 11:47 AM.
Reply With Quote
  #4 (permalink)  
Old 2 Weeks Ago
Senior Member
 
Join Date: Dec 1969
Location: middle Texas coast
Posts: 8,782
Default

Q is a 1992

P = Pro Series

1992 P50TLRQ Yamaha Outboard CARBURETOR Diagram and Parts
Reply With Quote
  #5 (permalink)  
Old 2 Weeks Ago
Member
 
Join Date: Dec 2016
Location: Suriname
Posts: 35
Default Yamaha P50TLRQ

1992 P50TLRQ Yamaha Outboard
3 cyl
3 carb engine

engine rebuild cleaned rings etc
compression was done. all 3 cyl fine
carbr where cleaned.
cdi unit was switched out with new one.
prime pump, tank to engine hose was replaced.

only thing i can think of doing is fuel pump and filter. or exhaust blocked.
Reply With Quote
  #6 (permalink)  
Old 2 Weeks Ago
Member
 
Join Date: Dec 2016
Location: Suriname
Posts: 35
Default Yamaha P50TLRQ

could it also be reed valve. why? after rebuild i had hard starting problems. and did some research symptoms of bad reed. it was hard starting and down on power. after going tru carbs en new prime pump, hose and water seperator removed. t starts up fine and idle to this day. but the one thing that still is there is down on power/ bogging at w.o.t

Last edited by Monsanto J F; 2 Weeks Ago at 01:25 PM.
Reply With Quote
  #7 (permalink)  
Old 2 Weeks Ago
Member
 
Join Date: Dec 2016
Location: Suriname
Posts: 35
Default Yamaha P50TLRQ

one thing i notice is botom spark plugs where like clean and wet with gas
Reply With Quote
  #8 (permalink)  
Old 2 Weeks Ago
Senior Member
 
Join Date: Dec 1969
Location: middle Texas coast
Posts: 8,782
Default

#3 power the fuel pump.
if the pump leaks it dumps fuel into #3 cylinder
check it to see
Reply With Quote
  #9 (permalink)  
Old 2 Weeks Ago
Senior Member
 
Join Date: May 2010
Posts: 293
Default

While a longshot - On another forum a member had similar issue. Idled fine but had no power low rpm at WOT after getting a power head rebuilt. After near endless frustration and near loss of the season, he found the spark advance lever wasn't reconnected.

Hope this helps.
Reply With Quote
  #10 (permalink)  
Old 2 Weeks Ago
Member
 
Join Date: Dec 2016
Location: Suriname
Posts: 35
Default

Quote:
Originally Posted by 99yam40 View Post
#3 power the fuel pump.
if the pump leaks it dumps fuel into #3 cylinder
check it to see
how can i check if the pump is leaking fuel
Reply With Quote
  #11 (permalink)  
Old 2 Weeks Ago
Senior Member
 
Join Date: Oct 2016
Posts: 402
Default

Take pump apart and see if the rubber diaphragm is damaged, holes or tears...ect. I would rebuild the pump, new diaphragm and gaskets. See the link for your carb posted earlier, I believe it is Itema #42 and #43..two gaskets and one diaphragm.
Reply With Quote
  #12 (permalink)  
Old 2 Weeks Ago
Member
 
Join Date: Dec 2016
Location: Suriname
Posts: 35
Default

Okey i check it out weekend
Reply With Quote
  #13 (permalink)  
Old 1 Week Ago
Member
 
Join Date: Dec 2016
Location: Suriname
Posts: 35
Default

Quote:
Originally Posted by panasonic View Post
Take pump apart and see if the rubber diaphragm is damaged, holes or tears...ect. I would rebuild the pump, new diaphragm and gaskets. See the link for your carb posted earlier, I believe it is Itema #42 and #43..two gaskets and one diaphragm.
checked out the pump and the fuel pump is okey. no leak and delivering gas to carbs.

here is a youtube vid of the problem I have/ I have a yam p50tlrq

https://www.youtube.com/watch?v=1HP463ElDAg

need help guy`s
my yam engine starts and idle all day. but can`t get it past 2k rmps
Reply With Quote
  #14 (permalink)  
Old 1 Week Ago
Senior Member
 
Join Date: Aug 2011
Location: Cape Coral, Florida
Posts: 4,983
Default

Is that the right video???

Title says Johnson 150, intake silencer says V6, WTH???

I have thoughts about that video, if we know what "that's" about



Per your description (NOT that video)
I agree about the fuel leak into the #3 cylinder as 99Yam pointed out.

If the timing hasn't been dinked with, my $'s on the carbs being clogged up.

Doesn't take a month of sitting with fuel, un-treated to evaporate and clog the jets. Your's sound like the MAIN jets as your good at idle and just above idle.

Main jets should be open and flowing above that...

(That is if everything is assembled correctly, linkages, cables, etc)
__________________
1997, Angler 20'4", Center Console with 2006 F150TXR

Last edited by TownsendsFJR1300; 1 Week Ago at 06:34 PM.
Reply With Quote
  #15 (permalink)  
Old 1 Week Ago
Senior Member
 
Join Date: Dec 1969
Location: middle Texas coast
Posts: 8,782
Default

Quote:
Originally Posted by Monsanto J F View Post
one thing i notice is botom spark plugs where like clean and wet with gas
Does this mean the bottom 2 plugs are having the same problem?
or just the #3 plug

also have you checked to see if timing is advancing as it should with a timing light.

Last edited by 99yam40; 1 Week Ago at 07:20 PM.
Reply With Quote
Reply

Thread Tools
Display Modes

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off
Trackbacks are On
Pingbacks are On
Refbacks are On


All times are GMT -4. The time now is 06:15 PM.

Outboard Parts

Other Forums
Mercury Parts
Suzuki Parts
Evinrude Parts
Johnson Parts
Honda Parts

Copyright 2000 - 2017, Outdoor Network LLC