Yamaha Outboard Parts
Yamaha   Yamaha Outboard Parts
 
Yamaha Outboard Forum Yamaha Outboard Parts Discussion Forum Yamaha Outboard Parts Boat Parts Yamaha Outboard Forum Outboard Motor Parts Contact Us
Yamaha Parts
  #16 (permalink)  
Old 07-27-2012
Senior Member
 
Join Date: Dec 1969
Location: middle Texas coast
Posts: 9,692
Default

I would think this must not be a Yamaha tech that modified the stat,

Was it the same yahoo that changed the water pump and left the mounting bolts loose?

I would put a new stat in to make sure all is functioning properly like Yamaha designed it to
Reply With Quote
  #17 (permalink)  
Old 07-27-2012
Senior Member
 
Join Date: Dec 1969
Location: Greenville,S.C.
Posts: 2,091
Default

"Did something to thermostat so it stays open"...maybe not so good....put in a new thermostat. "Loose water pump housing bolts"...might be on to something there....maybe last time pump was replaced, they just failed to tighten them? Good Luck Anyway!
Reply With Quote
  #18 (permalink)  
Old 07-28-2012
Junior Member
 
Join Date: Jun 2012
Posts: 17
Default

Here we go again, ran fine for first couple of long runs then alarm sounded again. He is not the same guy who changed the water pump. I've talked to a few people who work on boats about the thermostat and all of them say it will be fine like that because here in louisiana it doesn't get cold enough to need it. They did say don't pull it completely out that it needs to be in there for the back pressure. The next thing we are going to try is a complete water pump kit that includes housing, the first time they just changed empellor. Crossing fingers!
Reply With Quote
  #19 (permalink)  
Old 07-29-2012
Senior Member
 
Join Date: Dec 1969
Location: middle Texas coast
Posts: 9,692
Default

Housing does not come with the kit, have to order it separately.
Always replace with the kit, it comes with new cup and wear plate.

If thermostat works properly it will keep motor at the proper temperature and burn fuel better, put a good one back in.
I'll bet these were not trained Yamaha techs that you talked to
Reply With Quote
  #20 (permalink)  
Old 1 Week Ago
Junior Member
 
Join Date: Jul 2017
Posts: 12
Default

I know this is a very old post, but wondering what the final result was? Was it the CDI going bad or something simpler?

I am basically having the same issue where my motor goes into shutdown mode... (just ordered new buzzer but i am sure it will be buzzing as well)

Engine does not feel hot and pees ok. (i have another thread recently about this but not sure about anything yet)
Reply With Quote
  #21 (permalink)  
Old 1 Week Ago
Senior Member
 
Join Date: Oct 2016
Posts: 912
Default

Quote:
Originally Posted by Nightfisher View Post
I know this is a very old post, but wondering what the final result was? Was it the CDI going bad or something simpler?

I am basically having the same issue where my motor goes into shutdown mode... (just ordered new buzzer but i am sure it will be buzzing as well)

Engine does not feel hot and pees ok. (i have another thread recently about this but not sure about anything yet)
You should go back to your original post and comment there...if not, it will become very confusing..

thanks
Reply With Quote
  #22 (permalink)  
Old 1 Week Ago
Senior Member
 
Join Date: Dec 2010
Location: KDH NC
Posts: 9,011
Default

dude
you cannot do anything to the t-stat to make it stay open short of destroying the t-stat.
please take it to a real shop.
you can mask an issue for a bit then the motor may be trashed.
Reply With Quote
  #23 (permalink)  
Old 1 Week Ago
Junior Member
 
Join Date: Jul 2017
Posts: 12
Default

Ok, I was just hoping to find what Tgsx750f2000 said the fix was for his.
Reply With Quote
  #24 (permalink)  
Old 1 Week Ago
Senior Member
 
Join Date: Jul 2013
Posts: 8,326
Default

Two different motors having the exact same symptom/problem might require two completely separate solutions.

Thinking otherwise will send a guy down rodnuts rabbit hole.
Reply With Quote
  #25 (permalink)  
Old 6 Days Ago
Senior Member
 
Join Date: Dec 2010
Location: KDH NC
Posts: 9,011
Default

some folks spend years hunting sasquatch.

others chase bunny's.
some hunt ghosts.

I simply fix them day after day.
Reply With Quote
Reply

Thread Tools
Display Modes

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off
Trackbacks are On
Pingbacks are On
Refbacks are On


All times are GMT -4. The time now is 11:38 PM.

Outboard Parts

Other Forums
Mercury Parts
Suzuki Parts
Evinrude Parts
Johnson Parts
Honda Parts

Copyright 2000 - 2017, Outdoor Network LLC